Debata medzi postrozvojom a jeho kritikou - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Oblasť rozvojových štúdií bola svedkom dôležitej diskusie medzi kritikmi po vývoji a ich oponentmi. Článok prezentuje túto diskusiu a zameriava sa na neopopulizmus v post developmente, konkrétnejšie na romantizáciu, esencializáciu, odmietanie moderných technológií a kultúrny relativizmus. Rozoberá problém homogenizácie rozvojového diskurzu, praxe a pôsobenia vo „vývoji“. Reaguje na kritiku z praxe, že post-rozvoj sa zameriava na staromódny diskurz rozvoja namiesto toho, aby sa sústreďoval na súčasný diskurz o globalizácii a že ignoruje zmeny v rámci „rozvoja“. A napokon sa článok zaoberá politickou orientáciou post-vývoja, jeho údajnou príbuznosťou s neoliberalizmom, spôsobom, akým využíva štatistické ukazovatele a jeho normatívnosťou. Záver odpovedá na otázky, či je post-vývoj zmysluplný a či môže zostať dôležitým prístupom vo svetle tejto diskusie.