K diskusii o rasizme v rozvoji: Od teórie k politickej praxi - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
V prvom tohtoročnom čísle Medzinárodných vzťahov vyšiel článok Tomáša Profanta s názvom Rasizmus v rozvoji a rozvojovej spolupráci. Publikovanie textu spustilo živú diskusiu, ktorou sa redakcia rozhodla podporiť oslovením niektorých ďalších autorov a autoriek a transformovať do podoby diskusného fóra. Jednotlivé príspevky, ktoré na rozdiel od Profantovho článku neprechádzali plnohodnotným recenzným konaním, sa tak vyrovnávajú s argumentmi a metodologickými postupmi pôvodného textu, rozvíjajú ho a lokalizujú do miestnych podmienok či poukazujú na empirické príklady, ktoré ho potvrdzujú. Celé fórum uzatvára odpoveď Tomáša Profanta na jednotlivé vznesené pripomienky. Hoci fórum reaguje na konkrétny článok, dúfame, že by aj táto diskusia mohla prispieť k širšej reflexii práce s konceptom rasizmu a jej implikácie pre politickú prax. Veríme, že práve v tomto je táto debata v súčasnom akademickom i politickom kontexte veľmi aktuálna.