[Fragmenty anarchistické antropologie] - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Recenzia knihy Davida Graebera Fragmenty anarchistické antropologie, ktorá prichádza s náčrtom toho, ako by mohla vyzerať a čomu by sa mohla venovať anarchistická antropológia. Autor si autor kladie otázku, prečo dosiaľ nemáme anarchistickú antropológiu, anarchistickú sociológiu, anarchistickú ekonómiu či anarchistickú politickú vedu. Recenzovaná kniha poskytuje zaujímavý, hoci mierne nesúrodý súbor argumentov v prospech využitia antropológie pri revolučnej aktivite. Nevyhnutné obmedzenie jej radikálnosti umožňuje, aby sa antropológovia viac angažovali v prospech tých, ktorým sa venujú, a rozhodovanie zdola nielen študovali, ale ho aj aktívne podporovali. Takéto výzvy platia nielen pre akademikov pracujúcich v krajinách globálneho Juhu, ale o to viac pre tých, ktorí sa neboja využívať antropologické metódy na Slovensku či v Česku.