National Ecomonic Practicies: Influence of Tax Policies on the Economic Processes of the Old and the New EU Democracies - Kušnírová, Jana, 1977-
EÚ funguje v rámci menovej a fiškálnej politiky podľa jednotných pravidiel, no existuje aj oblasť, kde sa toto pravidlo neuplatňuje. Politika priamych daní patrí výlučne do kompetencie jednotlivých národných ekonomík. Táto politika je výsledkom politických rozhodovacích procesov na národných úrovniach. Štúdia skúma osem európskych krajín s cieľom identifikovať potenciálny vplyv daní právnických osôb (PO) na akciový trh s dôrazom na rozdiely medzi starou a novou demokraciou. Článok sa zameriava na prepojenie politických a ekonomických rozhodovacích procesov a ich vplyv na podnikateľské prostredie vo vybraných krajinách. Výsledky ukázali, že v starých demokraciách je vplyv sadzieb dane z príjmu PO na akciové trhy vyšší ako v demokraciách nových.