Potential for Cooperation: Polish and Czech Standpoints on the Banking Union - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Český a poľský bankový systém sú v mnohých aspektoch podobné, napr. v tom, že na trhu prevládajú banky eurozóny a existuje silný bankový dohľad. Tieto spoločné črty bankových systémov sa premietajú do podobného postoja Česka a Poľska k bankovej únii. Ich hlavnými návrhmi sú zahrnutie špecifík tzv. hostiteľských krajín a zachovanie silného postavenia národných orgánov dohľadu. Hoci Poľsko a Česko budú mať v prípade vstupu do eurozóny viac dôvodov na pristúpenie k bankovej únii, tieto krajiny by mali naďalej zdôrazňovať význam zachovania finančnej nezávislosti medzi materskými bankami v zahraničí a ich pobočkami a dcérskymi spoločnosťami v Poľsku alebo Česku. Tieto krajiny by mali propagovať svoje monitorovacie systémy ako účinné metódy zaistenia finančnej bezpečnosti.