Aspekty sociálneho podnikania - Priehoda, Albert
Príspevok sa zaoberá analýzou štruktúry a vybraných ekonomických ukazovateľov registrovaných sociálnych podnikov na Slovensku. Sociálna ekonomika predstavuje podmnožinu ekonomiky charakterizovanú tým, že na strane podnikov sa obvyklý hlavný cieľ podnikania, ktorým je zisk, rozširuje o ďalší cieľ v podobe napĺňania pozitívneho spoločenského vplyvu. Novelou zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch z roku 2018 sa sociálnej ekonomike dostalo legislatívnej podpory. Neplnenie si zákonom stanovených povinností sociálnym podnikom môže poukazovať na nepriaznivú situáciu podniku, a malo by byť dôvodom na opätovné preskúmanie plnenia kritérií na získanie štatútu registrovaného sociálneho podniku. Analýza ekonomických ukazovateľov podnikov so štatútom registrovaného sociálneho podniku môže byť aj nástrojom na prípadnú úpravu metodiky priznávania štatútu a podporu sociálnych podnikov v ďalších fázach ich rozvoja.