The Effect of Organizational Intangible Assets on Domestic Value Added: The Case of Slovak Manufacturing Sector - Pekarčík, Marek
Nehmotné aktíva určujú, čo robí firmu konkurencieschopnou. To isté platí pre konkurencieschopnosť krajín. Výrobný proces si vyžaduje tradičné faktory (práca a kapitál), technologický pokrok a inovácie spojené s nehmotným majetkom. Príspevok analyzuje vzťah medzi akumuláciou nehmotného majetku a rastom a produktivitou podielu domácej pridanej hodnoty na hrubom exporte v slovenských výrobných sektoroch. Analýza je zameraná najmä na organizačný nehmotný majetok a rozlišuje dva druhy organizačného nehmotného majetku – nakupovaný a organizačný majetok účtovaný vo vlastnej réžii.