Economic Analysis of the Link between Diet Quality and Health: Evidence from Kosovo - Braha, Kushtrim
Analýza spojenia medzi rozmanitosťou stravy (ktorá je zástupným znakom kvality stravy) a zdravotnými výsledkami meranými indexom telesnej hmotnosti (BMI) na reprezentatívnej vzorke dospelých z Kosova pomocou mikroúdajov o výdavkoch domácností. Na základe domáceho modelu produkcie zdravia autori navrhujú dvojstupňovú empirickú stratégiu na odhadnutie determinantov diverzity stravy a jej vplyvu na BMI. Dôležitá úloha ekonomických faktorov a demografických charakteristík pri výbere vyváženej stravy. Výsledky analýzy BMI podporujú hypotézu, že rozmanitosť stravy je spojená s optimálnym BMI.