Innovation: A Major Challenge for SMES in Slovakia and EU Countries - Sopko, Jakub
Malé a stredné podniky sú základným kameňom zabezpečenia hospodárskeho rastu, inovácií, sociálneho začlenenia a tvorby pracovných miest v ekonomikách Európskej únie. Priemysel 4.0 je založený na digitalizácii a exponenciálnych technológiách na prepojenie ľudského kapitálu, strojov, zariadení a logistických systémov. Rýchle tempo technologického a inovačného pokroku kladie vysoké nároky na implementáciu efektívnych procesov v malých a stredných podnikoch. Spoločnosti čoraz viac implementujú riešenia, ktoré prinášajú výsledky v optimalizácii práce, zvyšovaní produktivity a znižovaní nákladov. Článok zdôrazňuje význam inovácií v malých a stredných podnikoch na Slovensku a v EÚ. Článok si kladie za cieľ študovať poznatky a úroveň šírenia Industry 4.0 a porovnať skúsenosti slovenských firiem so zavádzaním inovácií v kontexte štvrtej priemyselnej revolúcie.