OECD Composite Leading Indicators and Their Prediction Abilities in V4 Countries - Tkáčová, Andrea
Tento príspevok je zameraný na analýzu komponentov a predikčných schopností kompozitného predstihového indikátora (CLI) OECD v prípade krajín V4 v období rokov 2001-2021. Na overenie týchto predikčných schopností CLI sme použili metódy ako sezónne očistené časové rady, Hodrickov-Prescottov filter a krížovú koreláciu medzi CLI a cyklickými zložkami mesačných údajov HDP. Na základe výsledkov krížovej korelácie môžeme definovať predikčné schopnosti CLI OECD. Výsledkom je, že v prípade CLI Slovenska tento ukazovateľ nedokáže predpovedať vývoj HDP a pôsobí ako koincidencia. CLI pre Maďarsko a Českú republiku dokáže predpovedať hospodársky cyklus týchto krajín na niekoľko mesiacov. Predikčná schopnosť CLI Poľska je slabá: v prípade CLI Slovenska a Poľska je potrebné zmeniť zložky kompozitných predstihových indikátorov.