Zákon o správe daní (daňový poriadok) - Ivanáková, Daniela
Novelou zákona o dani z príjmov sa mení a dopĺňa aj daňový poriadok s účinnosťou od 1. 1. 2023. Zaviedla sa úprava registrácie z úradnej moci, vzhľadom na nedostatočnú kvalitu dát zdrojového registra tak, že od 1. 1. 2023 sa budú registrovať z úradnej moci daňové subjekty, ktoré sú do tohto registra zapísané z obchodného a živnostenského registra a z ostatných registrov, podľa oznámenia, ktoré bude zverejnené na webovom sídle Finančného riaditeľstva SR. Ďalej sa pri ukladaní pokút zaviedol systém "druhej šance", podľa ktorého správca dane pokutu, ktorú je možné určiť v rámci intervalového rozpätia, neuloží, ale vyzve na splnenie povinnosti s upozornením, že pri ďalšom porušení už bude uložená pokuta.