Problém vertikálnej fiškálnej nerovnováhy pri výkone prenesených kompetencií na úrovni miestnej samosprávy na Slovensku - Holíková, Janka
Problém optimalizovania finančných vzťahov v rozpočtovej sústave s ohľadom na jej vertikálnu a horizontálnu štruktúru sa často prejavuje v podobe vertikálnej a horizontálnej fiškálnej nerovnováhy, kedy príjmy jednotiek verejnej správy na jej rôznych úrovniach (vertikálna nerovnováha), alebo na rovnakej úrovni (horizontálna nerovnováha) nezodpovedajú výdavkom, ktoré sú spojené s výkonom im zverených kompetencií. Cieľom štúdie je zmapovať využitím metódy case study problém vertikálnej fiškálnej nerovnováhy pri výkone prenesených kompetencií na úrovni miestnej samosprávy v podmienkach SR.