Energy Vulnerability of Pensioners in Slovakia - Kudolániová, Aneta
Súčasný nárast cien na európskych energetických trhoch bráni prístupu k dostupnej energii. Cieľom článku je zistiť, akým každodenným výzvam čelia energeticky zraniteľné domácnosti dôchodcov na Slovensku, či sa s nimi vedia vysporiadať, a aké bariéry im bránia v zmene ich stavu. Teoretický rámec je založený na „energetickej kultúre“ podľa Stephensona. V štúdii sa používa prístup „bottom-up“. Prostredníctvom 10 pološtruktúrovaných rozhovorov sa zachytávajú zážitky s energeticky zraniteľnými domácnosťami dôchodcov v SR. Indikátory zamerané len na technické aspekty energetickej zraniteľnosti nevytvárajú pre politikov dostatočný obraz. Ambíciou príspevku je prispieť k rozvoju ďalších efektívnych opatrení, ktoré sú v súlade s aktuálnymi cieľmi EÚ.