Assessment of Material and Living Conditions of the Quality of Life in Slovakia - Péliová, Jana, 1976-
Materiálne a životné podmienky sú jedným z najdôležitejších faktorov pri určovaní ukazovateľov životnej úrovne obyvateľstva. Zlé materiálne a životné podmienky, stratifikácia obyvateľstva podľa príjmovej úrovne a kvality života, nedostatočná sociálna pomoc rodinám s nízkym príjmom, viacdetným rodinám a rodinám s nezaopatrenými deťmi so zdravotným postihnutím vedie k rôznym sociálnym konfliktom a zhoršeniu situácie sociálneho napätia v spoločnosti. Vyvinuté modely umožnia primeranejšie analyzovať efektívnosť sociálnych programov a zlepšiť materiálne a životné podmienky obyvateľov Slovenska a pomôžu identifikovať cieľové skupiny obyvateľstva, ktoré potrebujú väčšiu podporu a sociálnu pomoc.