Viacrozmerná analýza vybraných ukazovateľov udržateľného rozvoja v krajinách EÚ - Moscoso Borsík, Zuzana
Predkladaný článok sa zaoberá hodnotením 27 krajín Európskej únie na základe využitia viacrozmernej analýzy vybraných indikátorov. Indikátory opisujú plnenie strategického cieľa udržateľného rozvoja č. 10: Znížiť nerovnosť v rámci krajín a medzi nimi. Cieľom práce je vybrať relevantné indikátory a analyzovať ich pomocou viacrozmerných štatistických metód: faktorová analýza a zhluková analýza. Bolo vybratých 5 indikátorov, konkrétne 3 súvisiace s oblasťou distribúcie príjmov a 2 súvisiace s úrovňou zamestnanosti v krajine. Analyzované boli údaje za dve obdobia, roky 2010 a 2020. Krajiny boli zaradené do skupín podľa charakteristických čŕt, ktoré vykazujú. V oboch sledovaných rokoch bolo vytvorených 5 zhlukov. Charakteristické črty každého zhluku boli opísané pomocou mier popisnej štatistiky vstupných indikátorov. Na záver boli vymenované krajiny, ktoré dosiahli najlepšie a najhoršie výsledky, ako aj pozícia Slovenska.