Feministická zahraničná politika. Rozvoj konceptu, definujúce prvky, formulácia výskumného rámca - Madarászová, Alexandra
Súčasné politické prostredie prechádza postupnými vylepšeniami, ktoré výrazne menia charakter medzinárodného systému. Jednou z týchto zmien je rastúci trend feministickej zahraničnej politiky (FFP), ktorý sľubuje transformáciu tradičných, vojensky orientovaných princípov, ktoré boli historicky dominantné na medzinárodnej scéne. Napriek tomu, že svet s týmto konceptom pracuje už od roku 2014, kedy Švédsko prijalo do svojho rozhodovacieho procesu princípy feminizmu, stále neexistuje konsenzus o tom, ako by mal FFP vyzerať. Pomocou podrobného prehľadu literatúry a následnej syntézy relevantných faktov je cieľom tohto prehľadového článku integrovať jednotlivé princípy FFP do jedného celku a vytvoriť tak výskumný rámec, ktorý je možné použiť na empirickej úrovni. Článok zároveň rozoberá slabiny už existujúcich modelov a stručne hodnotí vojnu na Ukrajine feministickou optikou.