Job Opportunities and Job Search Tools. What Have Roma Experienced in Slovakia and How are They - Gabčová, Lýdia
Príspevok predstavuje perspektívu Rómov pôvodne žijúcich v SR v menej rozvinutých regiónoch presídlených do Veľkej Británie za prácou a lepšími životnými podmienkami. Cieľom je porovnať ich skúsenosti s hľadaním práce v SR a vo VB, a to konkrétne: asistenčné služby či iné dostupné možnosti, ktoré majú uchádzači o prácu v oboch krajinách. Väčšina účastníkov výskumu má negatívnu skúsenosť s prístupom v rôznych inštitúciách v SR. Na druhej strane, v Spojenom kráľovstve nemal takúto skúsenosť ani jeden respondent, hoci celá kampaň na odchod krajiny z EÚ sa niesla v duchu zvýšenej kontroly migrantov. Diskriminácia alebo protirómske nálady v celej Európe nie sú jediným dôvodom, prečo si Rómovia vybrali za svoju novú vlasť aj Spojené kráľovstvo. Ukázalo sa, že najväčšou motiváciou je dostatok a dostupnosť pracovných príležitostí a lepšie životné podmienky. Autorka analyzuje aj "teóriu o magnete blahobytov", ktorá súvisí s výškou sociálnych dávok.