On Diverging Roads? Patterns of Territorial Development in the Czechoslovak – Hungarian Border Zone (1910 – 1941) - Mikle, György
Príspevok sa zameriava na zmeny kvality života v historických župách – Ostrihomskej a Komárňanskej (dnešné severozápadné Maďarsko a juhozápadné Slovensko) – v rokoch 1910 až 1941. Približne polovica sídel na tomto území sa po roku 1920 stala súčasťou prvej Československej republiky, zatiaľ čo druhá polovica zostala v Maďarsku, avšak v rokoch 1938 až 1945 sa táto oblasť dočasne stala opäť súčasťou Maďarska. Počas tohto relatívne krátkeho obdobia boli miestne komunity výrazne ovplyvnené rozdielnymi štátnymi politikami v Československu a v Maďarsku, hlavne v oblasti poľnohospodárskych reforiem a etnickej politiky. V článku sa odpovedá na dve otázky: do akej miery sa prejavuje dlhodobý odklon rozvojových trajektórií z obdobia rokov 1910 až 1941 a akú úlohu zohrali rozdielne štátne politiky (najmä poľnohospodárska a etnická) v lokálnej kvalite života.