Čiastočný pracovný úväzok - Mrukviová Tomiová, Sandra
Zákonník práce pojem "čiastočný pracovný úväzok" nepozná, ale používa označenie pracovný pomer na kratší pracovný čas. Pracovný pomer je základným pracovnoprávnym vzťahom, ale napriek tomu pojem pracovný pomer Zákonník práce a ani iný právny predpis v oblasti pracovného práva výslovne nedefinuje. Pracovný pomer môžeme charakterizovať ako zmluvný záväzkový vzťah, v rámci ktorého sa zamestnanec zaväzuje pre zamestnávateľa vykonávať prácu a zamestnávateľ sa zaväzuje poskytovať zamestnancovi mzdu.