The Decisions of Roma from Marginalised Localities about Travelling to Work in the Form Job Mobility or Commuting - Šatara, Erik
Rozhodovací proces Rómov v rámci cestovania za prácou ako zložitý fenomén ovplyvnený sociálno-ekonomickými, osobnostnými a environmentálnymi aspektmi. Cieľom článku bolo zistiť, ktoré dôvody odchodu za prácou subjektívne identifikujú a interpretujú marginalizovaní Rómovia. Analyzovali sa konkrétne aspekty, na základe čoho sa rozhodli odísť za prácou. Rozhodovací proces sa skúmal prostredníctvom teoretického rámca teórie racionálnej voľby a kapitálového modelu. Kvantitatívna časť výskumu bola realizovaná od roku 2019 do roku 2021 prostredníctvom dotazníka, vďaka ktorému sa autorskému kolektívu podarilo osloviť 842 respondentov. V kvalitatívnej časti sa zbierali dáta prostredníctvom pološtruktúrovaných rozhovorov, kde sa oslovilo celkovo 46 participantov. Výsledky ukázali, že k pracovnej mobilite v oboch formách dochádza pod vplyvom nepriaznivých socioekonomických situácií, ktoré môžu viesť ľudí k neoptimálnemu správaniu.