Jednotlivé formy zamestnania - Hrtánek, Ladislav
Pracovný pomer je najvýznamnejším pracovnoprávnym vzťahom. V rámci neho prebieha výkon závislej práce a zamestnávateľ zadáva zamestnancovi pokyny k jej riadnemu pracovnému výkonu. Pokiaľ je časový úsek trvania pracovného pomeru určitým spôsobom ohraničený, či už priamo alebo nepriamo, ide o pracovný pomer na určitý čas. Pokiaľ o takýto pracovný pomer nejde, tak ide o pracovný pomer na neurčitý čas. Uvedené pracovné pomery predstavujú zároveň aj jednotlivé formy zamestnania zamestnancov v pracovnom pomere.