Slovenská verzia bremena bieleho muža - Profant, Tomáš Imrich, 1983-
Recenzia publicisticky ladenej knihy Obor a trpaslík: Slováci, Česi a perspektívy Afriky od Juraja Mesíka, ktorá sa zameriava na tému rozvojovej spolupráce. Autor sa v knihe chce podeliť o svoje postrehy a úvahy o tom, čo môžeme pre našich ďalekých blížnych reálne urobiť, čo je nereálne, čo nemá zmysel a prečo by nám nemali byť krajiny a ľudia čierneho kontinentu ľahostajní. Skúmajú sa otázky dôsledkov kolonializmu a neokolonializmu, ktorému sú mnohé bývalé kolónie naďalej vystavované cez organizácie ako Svetová banka a cez pôsobenie voľného trhu.