Koncoročné povinnosti platiteľa dane - Jurišová, Anna
Z pohľadu DPH je zdaňovacím obdobím kalendárny mesiac, príp. štvrťrok. V určitých prípadoch má však platiteľ dane povinnosti, ktoré sa viažu k obdobiu celého roka. Je povinný ročne vyrovnať odpočítanú daň a upraviť odpočítanú daň pri zmene účelu použitia investičného majetku. Cestovné kancelárie musia v daňovom priznaní za posledné zdaňovacie obdobie kalendárneho roka uviesť údaje o oprave základu dane. Súčasťou článku je komplexný príklad, v ktorom sa ukáže, ako uskutočnené zdaniteľné obchody a prijaté plnenia podľa jednotlivých zdaňovacích období uviesť v daňovom priznaní a kontrolnom aj súhrnnom výkaze.