Závislé osoby v kontexte aktuálnych zmien - Kočiš, Michal
Aktuálne schválená novela zákona o dani z príjmov s účinnosťou od januára 2023 dopĺňa aj pravidlá pre závislé osoby. Podľa novelizovaného ustanovenia sa pri určovaní priameho, nepriameho alebo nepriameho odvodeného podielu podiely blízkych osôb spočítavajú. Ak je ich súčet najmenej 25 %, príslušné osoby alebo subjekty sa považujú za ekonomicky prepojené. Zmena má vplyv na viaceré doterajšie postupy, najmä v prípade transferového oceňovania. Článok prináša prehľad, čoho všetkého sa nová definícia závislosti dotkne.