The Development of Life Insurance in the Czech Republic and the Slovak Republic - Ivanecká, Lucia
Tento článok skúma vplyv vybraných determinantov na vývoj životného poistenia v Českej republike a Slovenskej republike v rokoch 2007–2019. Cieľom predkladanej štúdie je preskúmať, či existujú súvislosti medzi vývojom vybraných determinantov a vývojom životného poistenia v Českej republike a Slovenskej republike. Využívame korelačnú analýzu, konkrétne Spearmanov korelačný koeficient, vykonanú v programe Eviews so štvrťročnými údajmi. Determinanty môžeme rozdeliť na pozitívne a negatívne. Pozitívne determinanty povzbudzujú spotrebiteľov, aby uzavreli poistnú zmluvu, čím zvyšujú záujem o poistenie. Negatívne determinanty majú opačný efekt, čo znamená, že ochota spotrebiteľa uzavrieť poistenie klesá a spotrebiteľ nemá záujem o poistenie vývoja životného poistenia vo vybraných krajinách v sledovanom období. Pozitívny vplyv na vývoj životného poistenia bol zistený v prípade hrubého domáceho produktu, priemernej hrubej mesačnej mzdy, úrokovej miery z vkladov a obyvateľstva vo vybraných krajinách v sledovanom období.