Blockchain Technology and Its Use in Accounting and Auditing - Kubaščíková, Zuzana, 1982-
Cieľom príspevku je opísať a interpretovať výsledky získané pri použití technológie blockchain pri analýze údajov pochádzajúcich z finančných výkazov spoločností. Príspevok skúma hypotézu, či získanie prínosov vďaka automatizácii forenzného auditu vyžaduje aplikáciu nových postupov koncipovaných na riešenie rizík spojených s prostredím blockchainu. Štúdia potvrdzuje, že účtovníctvo v blockchaine je odolné voči manipulácii a transparentné. Na jednej strane môže znížiť manipulácie a korupciu a na druhej strane zvýšiť transparentnosť transakcií, ako aj pomôcť rozvíjať automatizované procesy účtovníctva. Na uľahčenie prenosu informácií a automatizovaného spracovania každej transakcie je možné využiť virtuálnu kryptografiu, ktorá môže zjednodušiť a automatizovať účtovné prvky, preskúmať anomálie v reálnom čase a okamžite odhaliť neobvyklé transakcie. Súčasný stav využívania blockchainu v účtovníctve je v porovnaní s inými odvetviami stále v počiatočnom štádiu.