Analysis of Network Analysis Tools Possibilities in Area of International Taxation - Kleštincová, Soňa, 1995-
V modernej dobe globalizácie čelíme každý deň novým obchodným modelom, technológiam a spôsobom, akým podniky dosahujú svoje výnosy a dosahujú zisky. Za týchto podmienok je o dosť ťažšie zdaniť medzinárodne pôsobiace podniky, keď si uvedomíme, že súčasná sieť tvorená bilaterálnymi a multilaterálnymi zmluvami nie je taká dokonalá, ako by sme predpokladali. Z týchto faktov vyplýva výskumná otázka. Je skutočná sieť bilaterálnych daňových zmlúv dokonalá? Ak nie, kde sú slabé časti? A nakoniec, a to najdôležitejšie, ako to môžeme merať? V našom výskumnom príspevku analyzujeme, ktoré nástroje analýzy sociálnych sietí možno použiť na meranie a skúmanie charakteru siete bilaterálnych daňových zmlúv. Pochopením odpovede na túto výskumnú otázku by sme v budúcnosti mohli plne využívať všetky nástroje SNA, ktoré sú najvhodnejšie pre sieť bilaterálnych daňových zmlúv a zmlúv im podobných. Ďalej vieme predpovedať, ktoré nástroje naopak nie sú vhodné pre tento typ siete.