Household Financial Decision-Making Models: Which to Choose for Experimental Investigation - Petrenko, Yuliya, 1985-
Príspevok ponúka porovnanie modelov finančného rozhodovania domácností, ktoré považujú domácnosť za jednu z východiskových ekonomických jednotiek, pochopenie rozhodovacieho procesu a vnímanie úžitkovej funkcie, ktoré má vplyv na koncepciu integrovaného ekonomického rozvoja spoločnosti. Príspevok poskytuje stručný popis najpoužiteľnejších modelov rozhodovania v domácnostiach, menovite unitárnych, vyjednávacích a kolektívnych modelov, pričom označuje klady a zápory ich použitia na experimentálne skúmanie uvedením podmienok vhodnosti, ktoré sú nasledovné: schopnosť zahrnúť viac ako dvaja členovia zvažujúci vlastné preferencie, rôzny možný rozsah modelovaných rozhodnutí a rámec umožňujúci empirický výskum. Pokiaľ ide o predchádzajúci výskum, kolektívny model s Paretovými váhami sa javí ako ten, ktorý odôvodňuje stanovené podmienky.