The Importance of Stabilizing the Syrian Pound Exchange Rate for Achieving Economic Stability - Mkiyes, Hussein, 1996-
Cieľom tohto článku je zmerať vplyv výkyvov reálneho výmenného kurzu sýrskej libry na kľúčové makroekonomické ukazovatele sýrskej ekonomiky v období rokov 1961-2020 s cieľom analyzovať úlohu reálneho výmenného kurzu pri dosahovaní ekonomickej stability. Od roku 2011 trpelo sýrske hospodárstvo ničivou vojnou, ktorá zasiahla všetky ekonomické a sociálne aspekty podnikateľských aktivít, čo viedlo k veľkým výkyvom a nestabilite makroekonomického ekosystému. Počas prvých 40 rokov štúdia sa politická stabilita v Sýrii nepremietla do ekonomickej stability na makroekonomickej úrovni. Navyše za posledných 11 rokov politická nestabilita zhoršila ekonomickú situáciu. Na dosiahnutie cieľa tejto štúdie sme aplikovali autoregresný model a jednoduchý regresný model na rôzne makroekonomické premenné vrátane reálneho výmenného kurzu. Výsledky ukazujú, že reálny výmenný kurz má výrazne pozitívny vplyv na platobnú bilanciu, infláciu, medzeru HDP a negatívny vplyv na reálny HDP, mieru nezamestnanosti, peňažnú zásobu (M2).