The Consumer Surplus Line Integral Revisited - Ševček, Tomáš, 1997-
Integrál línie spotrebiteľského prebytku je koncept, ktorý pomohol objasniť zmeny v blahobyte spotrebiteľa v dôsledku zmien cien produktov a/alebo zmien v príjme spotrebiteľa. Hlavným cieľom tohto článku je odvodiť integrál línie spotrebiteľského prebytku s využitím divergencie, ako aj Greenovej vety. Tento prístup umožňuje zainteresovanému čitateľovi prísť s inými riadkovými integrálmi s rovnakou hodnotou. Podľa našich vedomostí ide o jednu z prvých priamych aplikácií týchto dvoch teorémov v ekonómii. Čiastočným cieľom je zhrnúť základné myšlienky, definície a teorémy z oblasti vektorového počtu, ktorá sa zaoberá krivkami a úsečkami. Cieľovou skupinou tohto článku preto nie sú len ekonómovia študujúci spotrebiteľský prebytok, ale aj kvantitatívne zmýšľajúci ekonómovia, ktorí hľadajú nové metódy výskumu.