How the Generosity of Pandemic Aid Has Affected Poverty and Unemployment - Strunga, František, 1974-
V článku sa zaoberáme mierou pandemickej pomoci, resp. jej úroveň z hľadiska vplyvu na základné ekonomické a sociálne ukazovatele nezamestnanosti a chudoby. Budeme diskutovať o jeho legislatívnom ukotvení a riešeniach, ktoré ponúka vláda SR v spolupráci s európskymi partnermi. Podrobne rozoberáme jeho praktickú aplikáciu v podmienkach Slovenskej republiky s perspektívou začlenenia týchto nástrojov „kurzarbeit“ ako stabilizátorov pre budúce prípady. Navrhneme scenáre vývoja, ktoré popisujú situáciu v prípade absencie, resp. nedostatočnej pomoci vo vzťahu k trendom a štruktúre zamestnanosti v kontexte novovytvorených podmienok na trhu práce. Zameriame sa na možné dopady nezamestnanosti a mieru nárastu chudoby spôsobenej pandémiou. Pandemickú pomoc od vlády vyhodnotíme na nami sledovaných ukazovateľoch, nezamestnanosti a chudobe. Zhodnotíme možné zmeny a ich dopad na sociálnu oblasť a potenciálne problémy, na ktoré bude spoločnosť nútená reagovať.