Empirical Study of Online Reputation Management of Entities in the Field of Supply and Demand Chain in Slovakia - Konečný, Michal, 1993-
Pandémia ochorenia COVID‑19 spôsobeného novým koronavírusom prispela k tomu, že na problematiku kuriérskych, doručovateľských a prepravných spoločností, resp. na celý logistický reťazec spojený s nakupovaním cez internet, sa nazerá úplne inak ako pred pandemickou krízou. Pod tlakom okolností začína čoraz viac malých a stredných podnikov predávať online. Príspevok sa zaoberá problematikou udržateľného rozvoja firemnej reputácie kuriérskych, doručovateľských a prepravných spoločností na Slovensku, konkrétne ich firemnej reputácie v kontexte online prostredia. Výskumnú vzorku tvorí 23 podnikov, ktoré patria medzi kuriérske, doručovacie a prepravné spoločnosti a zároveň pôsobia na slovenskom trhu. Zistenia identifikované na základe analýzy sentimentu poskytujú aktuálny a relevantný pohľad na problematiku udržateľnej reputácie podnikov a zároveň poskytujú poznatkovú bázu pre kontinuálny výskum vplyvu pandémie na riadenie dodávateľského reťazca.