Actionable Explainable AI (AxAI): A Practical Example with Aggregation Functions for Adaptive Classification and Textual Explanations for Interpretable Machine Learning - Saranti, Anna
V mnohých oblastiach nášho každodenného života (napr. poľnohospodárstvo, lesníctvo, zdravotníctvo) sú klasifikované entity do dvoch binárnych tried (áno/nie, dostatočné/nedostatočné, zhubné/malígne atď.). Pre mnoho subjektov je toto rozhodnutie ťažké a potrebujeme ďalšiu triedu tzv. "možno", ktorá obsahuje zodpovedajúcu kvantifikovateľnú tendenciu k jednému z týchto dvoch protikladov. Používatelia môžu označiť ľubovoľnú entitu, umiestniť ju do inej triedy a upraviť jej umiestnenie v triede. Navyše vedia klasifikačný priestor vysvetliť aj lingvisticky – v závislosti od svojich individuálnych skúseností v oblasti a predchádzajúcich znalostí. Týmto požiadavkám je prispôsobených 9 parametrov funkcií a je vysvetlené riešenie 10 používateľov (odborníkov na domény). Tento dokument obsahuje tri hlavné body výskumu: použitie vhodnej metódy, pochopenie daného problému, nová funkcia klasifikácie.