Use of Gamification in Employee Training and Development - Abuladze, Lasha, 1991-
Identifikácia spôsobov gamifikácie vzdelávania a rozvoja zamestnancov s cieľom zvýšiť ich efektivitu rozvíjaním a zvyšovaním mäkkých zručností zamestnancov. Použitím správnych prvkov gamifikácie pri vzdelávaní a rozvoji zamestnancov, môže manažment ľudských zdrojov identifikovať silné a slabé stránky svojich zamestnancov. Školiace a rozvojové programy prispôsobené potrebám zamestnancov možno považovať za efektívny nástroj pomoci zamestnancom, aby premenili svoje slabé stránky na silné. Gamifikácia používa manažment ľudských zdrojov na zvýšenie a rozvoj mäkkých zručností (soft skills) ako rozhodovanie, ochota zmeniť sa, tímová práca a odolnosť.