The Role of Personality Traits in Investment Decisions of Young Adults - Szakadátová, Estera, 1998-
Táto práca študuje vzťah medzi osobnostnými črtami veľkej päťky, sociálno-ekonomickými charakteristikami a investičnými voľbami mladých dospelých. Údaje použité v analýze boli získané z prieskumu, ktorého cieľom bolo identifikovať osobnostné črty jednotlivca, averziu k riziku a preferovanú investičnú stratégiu. Na odhad vplyvu osobnostných vlastností, averzie k riziku na investičnú stratégiu jednotlivca sme použili probitový model. Výsledky ukazujú, že osobnostné črty a určité socio-demografické premenné ovplyvňujú výber preferovanej investičnej stratégie jednotlivcov. Zistili sme, že viac extrovertných ľudí bolo identifikovaných ako tých, ktorí s väčšou pravdepodobnosťou diverzifikujú svoje investície, avšak ľudia otvorenejší novým skúsenostiam sa ukázali ako konzervatívnejší vo svojich investíciách. Vzhľadom na individuálne socioekonomické charakteristiky muži zvolili konzervatívnu investičnú stratégiu s nižšou pravdepodobnosťou ako ženy. Zistilo sa tiež, že rodinný a zamestnanecký stav štatisticky významne ovplyvňuje preferenciu voči konzervatívnej investičnej stratégii.