Which Factors Most Affect Life Satisfaction in the Developed and Developing Countries in 2019? - Francisti, Ivan, 1997-
V tomto článku sme sa zamerali na ekonomiku šťastia. V úvode rozoberieme, prečo je dôležité zaoberať sa ekonómiou šťastia ako súčasťou ekonomickej teórie. Potom sme sa pozreli na Easterlinov paradox. V ďalšej časti sme stručne charakterizovali, ktoré faktory môžu ovplyvniť šťastie a spokojnosť so životom. v druhej časti sa zaoberáme výskumom, ktorý mal vplyv na spokojnosť so životom. Ako vzorku sme si zobrali krajiny sveta, ktoré sme rozdelili podľa Indexu ľudského rozvoja (HDI) na rozvojové a rozvinuté (limit 0,8 bodu HDI). Spokojnosť so životom sme čerpali zo správy World Happiness Report. Všetky údaje sú za rok 2019. Na záver sme sa pozreli na to, ktoré z vybraných ukazovateľov sú významné a majú vplyv na životnú spokojnosť, či už v rozvojových alebo vyspelých krajinách.