The Financial Situation of Entrepreneurs in the Slovak Republic and Their Application of Tax Relief for R&D - Jančičková, Lea, 1996-
Od roku 2015 majú firmy na Slovensku veľmi efektívny nástroj na financovanie inovácií: odpočet výdavkov na výskum a vývoj. Ide o nepriamu podporu výskumu a vývoja, ktorá sa spoločnosti poskytuje prostredníctvom daňového úveru na výdavky vynaložené na výskumnú a vývojovú činnosť. Množstvo superpočítačov sa v prvých rokoch postupne zvyšovalo. Rok 2018 bol prelomový v uplatňovaní superpočítačov, nakoľko sa sadzba zvýšila na 100 % oproti predchádzajúcim rokom, kedy si podnikatelia mohli uplatniť len 25 % výdavkov (nákladov) na výskum a vývoj. Vďaka VaV (výskum a vývoj) si teda daňovníci môžu uplatniť zníženie základu dane (úľavu na dani) a presne vymedzenú sumu popri svojej bežnej podnikateľskej činnosti bez ohľadu na to, či VaV je jadrom ich podnikania alebo je len vedľajšia k hlavnému predmetu podnikania. . činnosti. Tieto možnosti sa vzťahujú na všetky daňové subjekty investujúce do developerských aktivít bez ohľadu na to, či ide o fyzické osoby (podnikateľov), malé právnické osoby alebo veľké nadnárodné korporácie. Cieľom tohto príspevku je analyzovať aplikáciu superpočítačov do výskumu a vývoja podnikateľmi v kontexte finančnej situácie podnikov v SR v roku 2018 pomocou finančných a štatistických ukazovateľov.