IFRS for SMEs and NGOs – Burden or Advantage - Vlčko, Ján, 1988-
IFRS pre MSP sú už nejaký čas štandardne vydávané. Na Slovensku je stále nie je dovolené oficiálne používať na právne oficiálne účtovné závierky. IFRS pre mimovládne organizácie ešte ani nie sú navrhnuté. Niektoré MSP a mimovládne organizácie musia zverejniť svoje účtovné závierky podľa uznávaných medzinárodných účtovných štandardov alebo podľa zahraničných účtovných štandardov. Spoločnosti so zahraničným vlastníctvom predstavujú menej ako 10 % všetkých spoločností, ale poskytujú viac ako 40 % čistého obratu. Legislatívni tvorcovia na Slovensku aktualizáciou legislatívy nereflektujú na dopyt a trendy trhu, čo núti niektoré MSP viesť duálne účtovníctvo, legálne podľa SK GAAP a neoficiálne podľa IFRS. Existujú určité obavy z prijatia IFRS pre MSP na Slovensku, ktoré je potrebné prekonať a zmierniť riziká. Tento článok poskytuje stručný prehľad argumentov a dôvodov pre implementáciu IFRS pre MSP na Slovensku. Na príkladoch skutočných mimovládnych organizácií sa ukazuje, ako duálne účtovníctvo zvyšuje náklady a administratívnu záťaž. US GAAP pokrývajú aj mimovládne organizácie, zatiaľ čo IFRS nie. Politika oboch smerujúcich k vzájomnému zbližovaniu poskytuje nádej, že raz budú navrhnuté aj IFRS pre mimovládne organizácie.