Post-Pandemic Sources of Inflation Dynamics in USA and Europe - Štieber, Lukáš, 1992-
V kontexte takzvaného veľkého zmiernenia posledných desaťročí charakterizovaného relatívne nízkou a stabilnou mierou inflácie sú miery inflácie po pandémii koncom roka 2021 a začiatkom roka 2022 relatívne zvýšené. Ekonomická teória a intuícia poukazuje na súbor dynamických hnacích síl inflácie reálneho a možno aj peňažného charakteru. Vysoká miera inflácie má negatívne ekonomické a sociálne dôsledky; zdroje dynamiky inflácie však určujú adekvátnu menovú politiku. Cieľom tohto príspevku je teoreticky analyzovať zdroje dynamiky inflácie ako súbor reálnych a peňažných premenných. Zdá sa, že na reálnej strane sú hnacie sily inflácie v USA a Európe podobného charakteru, naopak na strane menovej. Rozhodujúcim rozdielom medzi dynamikou inflácie spôsobenou menovými faktormi v USA a Európe je rozsah programu QE a prenos programu. Preto sme dospeli k záveru, že je pravdepodobné, že dynamika postpandemickej inflácie v Európe je poháňaná najmä rastom cien energií a potravín, zatiaľ čo v USA aj fiškálnou nadmernou expanziou, je však potrebná dôslednejšia analýza, aby sa uvedený záver považoval za vecný.