Bankruptcy Prediction Models in Prešov Region of the Slovak Republic - Bednárová, Juliána, 1996-
Finančná analýza ako strategický nástroj riadenia podniku, ktorá pomocou ukazovateľov predstavuje kvantitatívne vyjadrenie finančného stavu podniku. Na predpovedanie budúceho stavu spoločnosti sa vykonáva ex-ante analýza, ktorá využíva niekoľko metód, medzi ktoré sa zaraďujú aj predikčné modely, najmä modely úverovej bonity, modely bankrotu, alebo modely založené na umelej inteligencii. Príspevok je zameraný na prediktívne modely bankrotu s cieľom poukázať na finančnú situáciu a prosperitu podnikov v Prešovskom kraji, ktoré vykonávajú svoju podnikateľskú činnosť v oblasti pohostinských služieb počas pandémie Covid-19.