Competitiveness of the Slovak Republic in International Trade - Brinčíková, Zuzana, 1979-
Príspevok analyzuje relatívnu konkurencieschopnosť Slovenskej republiky a skúma, v ktorých produktových skupinách má krajina komparatívnu výhodu v porovnaní so zvyškom sveta. Najčastejšie používaným spôsobom výpočtu komparatívnej výhody krajiny je ukazovateľ odhalenej komparatívnej výhody. Cieľom príspevku je analyzovať súčasné komparatívne výhody Slovenskej republiky prostredníctvom výpočtu indexov RCA. Aplikácia slovenských a celosvetových exportných dát na RCA index nám umožňuje identifikovať, v ktorých sektoroch má Slovensko komparatívnu výhodu a je konkurencieschopné na globálnej úrovni. Analýza týchto odvetví nám tiež umožňuje identifikovať hrozby pre budúci ekonomický vývoj Slovenska.