Production and Price Development of Agricultural Commodities: Wheat, Corn and Sunflower Seeds in 2022 - Soldo, Lana, 1983-
Ceny poľnohospodárskych komodít v prvom štvrťroku 2022 prudko vzrástli najmä v dôsledku vyhrotenia situácie medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, ale aj extrémnych klimatických podmienok v niektorých geografických oblastiach a protekcionistických opatrení, ktoré zaviedli vlády na ochranu domácich dodávok. V príspevku sa poskytuje prehľad najväčších producentov a vývozcov vybraných poľnohospodárskych komodít (pšenica, kukurica a slnečnicové semená a olej) a ich cenový vývoj v roku 2022. V prípade všetkých týchto komodít zohrávajú významnú úlohu vo svetovej produkcii a exporte dve konfliktné krajiny, Ruská federácia a Ukrajina. Objemy produkcie a vývozu sa analyzujú spolu s vývojom cien v prvých mesiacoch roku 2022. Keďže s výrobkami sa obchoduje na komoditnom trhu, porovnanie vychádza z obchodovaných cien.