Tax Savings for Financial Institutions in the Slovak Republic After Applying the Super Deduction for Research and Development - Jančičková, Lea, 1996-
Finančné inštitúcie sú sprostredkovateľmi na kapitálovom trhu s preferenciami SDG, niektoré vo svojom podnikaní reagujú na zvyšujúci sa dopyt po technologicky vyspelejších produktoch, službách, inovatívnych postupoch a nástrojoch vlastným výskumom a vývojom. Od roku 2015 je na Slovensku superodpočet nákladov na VaV, ktorý si môžu uplatniť firmy, ak popri svojej činnosti vykonávajú aj VaV a spĺňajú podmienky na jeho uplatnenie. Cieľom príspevku je zhodnotiť náklady na výskum a vývoj a úsporu dane z príjmov finančných inštitúcií na Slovensku v rokoch 2015-2020 v dôsledku uplatneného superodpočtu. Kvantitatívna analýza nákladov na superodpočet a výšky úspor sa vykonáva v 4 bankách a 1 poisťovni, ktoré superodpočet využili. Inštitúcie si celkovo ponechajú vyšší zisk po zdanení o 4 142 312,85 eur, keďže im klesla daň z príjmu v dôsledku uplatneného superodpočtu na výskum a vývoj a ušetrený kapitál má potenciál pre udržateľný rozvoj inštitúcie.