SDG 3 and Financing Instruments in Austria and Ukraine: Challenges and Perspectives - Situm, Mario
Cieľom tejto štúdie je vykonať komparatívnu analýzu cieľov trvalo udržateľného rozvoja v oblasti zdravotnej starostlivosti v Rakúsku a na Ukrajine a určiť možné ponaučenia pre Ukrajinu na základe najlepších skúseností EÚ a sveta. Na identifikáciu existujúcich výziev a perspektív bola vykonaná komparatívna analýza kľúčových ukazovateľov výdavkov na zdravotnú starostlivosť a systémov financovania zdravotníctva v Rakúsku a na Ukrajine. Výsledky naznačujú, že na Ukrajine je výrazný nedostatok verejných financií na zdravotnú starostlivosť (iba 682 USD na obyvateľa v roku 2018), nízky podiel dobrovoľného zdravotného poistenia (menej ako 1 %), značné sumy (v priemere 50 %) výdavkov celkových výdavkov obyvateľstva na zdravie.