Consumer Ethnocentrism as a Factor in the Perception of Online Shopping? Some Evidence from Slovakia - Čvirik, Marián, 1992-
Spotrebiteľský etnocentrizmus predstavuje dôležitý koncept v ére globalizácie, hospodárskej a politickej krízy domovskej krajiny, ktorú v súčasnosti zažívame. Cieľom príspevku je zmerať spotrebiteľský etnocentrizmus, preskúmať preferencie medzi online a offline nakupovaním a preskúmať možný vplyv spotrebiteľského etnocentrizmu na preferencie pri online alebo offline nakupovaní. Na základe prieskumu možno predpokladať, že úroveň spotrebiteľského etnocentrizmu je podpriemerná. Zároveň sa preukázalo, že spotrebiteľský etnocentrizmus nemá vplyv na preferenciu nákupného správania v online alebo offline prostredí. Dôvodom môže byť, že spôsob získavania produktov nie je rozhodujúci, keďže v oboch prípadoch môže ísť o podporu domácej produkcie, pričom v budúcnosti by bolo vhodné preskúmať vplyv spotrebiteľského etnocentrizmu na domáce a zahraničné distribučné kanály.