Child Benefits and Child Tax Allowances in the Czech Republic, Slovak Republic and Sweden - Hájek, Jan
Príspevok sa zaoberá systémom prídavkov na deti v Českej republike, Slovenskej republike a Švédsku. Autori popisujú systémy ako kľúčový základ pre následné kvalitatívne a kvantitatívne porovnanie. Podstatným prvkom je kvantitatívne porovnanie prídavkov na deti pomocou ich štatisticky stacionárnych hodnôt. Český a slovenský systém poskytujú porovnateľnú mieru krytia ako švédsky systém, pokiaľ ide o vyplácanie oboch typov dávok, t. j. prídavkov na deti a daňových úľav, na prvé a druhé dieťa; od tretieho dieťaťa sú však individuálne rozdiely značné. Hoci koncepcie českého a slovenského systému sú rámcované rovnakým historickým pôvodom a koncepčným prístupom, výrazne sa líšia, pričom Slovensko poskytuje najnižšiu súhrnnú úroveň prídavkov na deti.