Navigační a platební aplikace pro podporu rozvoje elektromobility v České republice - Smutný, Zdenek
Prechod od automobilov so spaľovacím motorom k elektromobilom napájaných z batérií so sebou nesie množstvo prekážok a problémov najmä v súvislosti s ich zvyšujúcim sa počtom na cestných komunikáciách. Vedľa obmedzených kapacít súčasných batérií je pomyselným úzkym hrdlom elektromobility nielen v Českej republike nedostatočná infraštruktúra pre distribúciu elektrickej energie, ktorá pri svojom návrhu s elektromobilitou vôbec nepočítala. Cieľom tohto článku je predstaviť riešenie, ktoré podporuje rozvoj elektromobility s prihliadnutím na uvedené problémy. Navrhnuté riešenie je zložené z troch hlavných častí: upraveného navigačného softvéru, serverových častí a expertného systému pre podporu a plánovanie nabíjania elektromobilov. Uvedené riešenie umožňuje vyhľadanie nabíjacej stanice v blízkosti plánovanej trasy, rezerváciu časového slotu a platbu za elektrickú energiu. Ďalej je prezentovaná výsledná implementácia a na zložitejšom ilustratívnom príklade ukázaná účelnosť riešenia pre užívateľov.