Výchova dítěte rodičem pro účely stanovení důchodového věku a zvýšení starobního důchodu - Halířová, Gabriela
Príspevok sa zaoberá pojmom „výchova dieťaťa“ zo strany rodiča v dôchodkovom poistení. Najprv je venovaná pozornosť tomu, ktoré osoby sú považované za rodičov vychovaného dieťaťa, potom sa analyzuje splnenie podmienok výchovy dieťaťa pre stanovenie dôchodkového veku žien ako jednej z podmienok nároku na starobný dôchodok. Jednotlivé aspekty výchovy dieťaťa sú priblížené vo vybraných súdnych rozhodnutiach. Od roku 2023 hrá výchova dieťaťa aj úlohu pri zvýšení starobného dôchodku. V tejto súvislosti sa poukazuje na rozpor v právnej úprave pri posudzovaní detí, ktoré zomreli v nízkom veku. Sú rozobrané dôvody vzniku tohto rozporu, poukazuje sa na nežiaduce dopady pri stanovení dôchodkového veku žien a načrtávajú sa možnosti riešenia.