Kvantifikace faktorů ovlivňujících výdaje na léčbu novotvarů v České republice - Havlík, Pavel
Článok sa zaoberá aktuálnou problematikou súčasného zdravotníctva. Výdavky na zdravotníctvo neustále rastú. Finančne náročné sú najmä odvetvia, ktoré sa starajú o liečbu pacientov s nejakým typom nádorového ochorenia. Článok skúma najmä tri faktory - nádej dožitia, počet obyvateľov a menový kurz. Pracuje s niekoľkými časovými radmi, ktoré zahŕňajú dáta z rokov 2000 až 2018. Nádej dožitia významne ovplyvňuje výdavky na liečbu rakoviny, pretože s rastúcim vekom rastie aj počet pacientov, ktorí trpia nejakou formou nádorového ochorenia. Veľký význam pri raste výdavkov pri liečbe onkologických pacientov má aj počet obyvateľov. S rastom počtu obyvateľov pribúda aj počet chorých s nádorovým ochorením. Musí sa tak liečiť stále viac pacientov s touto chorobou a výdavky na liečbu zhubných novotvarov rastú. Výdavky ovplyvňuje aj menový kurz.