Státní rozpočet versus rozpočty územně samosprávných celků v období 2020 až 2021 - Vondrovic, Robert
Článok sa vo svojom obsahu zaoberá témou štátneho rozpočtu a jeho porovnaním s rozpočtami územno-samosprávnych celkov, kedy pozornosť je zameraná na komparáciu štruktúry verejných rozpočtov (najmä na rozpočty štátnych inštitúcií) s rozpočtami územno-správnych celkov. Článok tiež z historického uhla pohľadu porovnáva vývoj rozpočtov územných samospráv na základe rozpočtového určenia daní voči štátnym rozpočtom správy. Na samosprávy je legislatívou každý rok kladených stále viac požiadaviek. Je však otázkou, či je tento trend zohľadnený v rozpočtovom určení daní, ako sa naproti tomu vyvíjajú rozpočty štátnej správy a či je prosamosprávy daňový prídel do ich rozpočtov dostačujúci. Článok sa tiež zaoberá aktuálnou epidemiologickou situáciou a jej vplyvom na rozpočty územno-samosprávnych celkov. V článku je použitá metóda analýzy a komparácie.